Skip to main content

ليه سكري ملخبط

المقالة دي بالعامية المصرية...
لمن يشكون دوما ليه سكري عالي علي طول أو عالي ثم نازل أو نازل علي طول ...هذه أهم اﻷسباب اللي لو ضبطتها حتضبط كل حاجة في سكرك...
فكر معاي لو سمحت:
إذا أكلت مثﻻ 150 جم كربس في الوجبة الواحدة و كانت أ . ك عندك 1 : 5 و كان كل جرام يرفع سكر دمك 4 مجم /دل و كان سكرك قبل اﻷكل 100
معني ده إن سكرك المفروض حيبقي 100 + (150 × 4) = 700 !!!  
و لكن معامل تصحيحك 1 : 20
هنا المفروض تحقن 30 وحدة أنسولين 150 / 5 = 30
و بما إن معامل تصحيحك 1: 20 فكده بعد الحقن المفروض تنزل 600 و تبقي 100 بعد اﻷكل...
فكر معايا....
لو....
لو حساب الكربس غلط (أعلي أو أقل)
أو حساب جرعة اﻷنسولين غلط (أعلي أو أقل)
أو حساب توقيت الحقن غلط (قريب أو بعيد)
أو إفتراض وقت الهضم غلط
حيحصل لك حاجة من اللي جاي:
يا سكرك حيبقي عالي أوي و حتهبط لو حقنت متأخر أوي قرب اﻷكل و الهضم كان سريع.
يا سكرك حينزل أوي ثم يعلي لو حقنت قبل اﻷكل بمدة كبيرة و الهضم أتأخر شوية.
يا سكرك حيبقي عالي أوي و مش حينزل لو حسبت عدد جم الكربس أقل من الحقيقي أو حسبت اﻷنسو المطلوب أقل
يعني بإختصار كلما زاد المأكول من الكربس في الوجبة الواحدة زاد بالتالي المحقون في المرة الواحدة كلما كان إحتماﻻت الخطأ كثيرة و كان الخطأ نفسه كبيرا....
جرب بأه الوجبة ما تزيدش عن 30 الي 40 جم كربس و من النوع الجيد...حساباتك حتبقي أسهل و أسرع و أدق......و الخطأ حيبقي صغير و إحتماﻻت حدوثه أقل.....حقنك لﻷنسولين أقل......حساسيتك لﻷنسولين حتزيد.......أرقامك حتتحسن جدا و لحظيا......و بعدين حتدعي لي بالخير لما ده يحصل...
تعمل إيه..
أبدأ ب 120 جم كربس يوميا علي 3 وجبات و 3 سناك ...30 جم في كل وجبة و 10 في كل سناك و حتشوف العجب
خلي معظم كربوهيدراتك من الخضروات و البقوليات و الفاكهة و لو ﻻبد نشويات خليها قليلة جدا
و لما تتمكن من كده قل لي و حأقولك نعمل إيه علشان تحسن اﻷرقام أحسن...

Comments

Unknown said…
ربنا يباركلك يا بشمهندس كل كلمه بتقولها صح جداااااا

Popular posts from this blog

أنا بأعمل إيه...

أنا بأعمل إيه!!؟؟ ناس كتير بتسألني بتضبط سكرك ازاي تحت ال 100 دايما .. اوك أقولكم بإختصار أنا بأعمل ايه: أنا ﻻ آكل أرز او خبز أو مكرونة أو بطاطس أو بقوليات او فاكهة او عصائر طبيعية او غير طبيعية اﻻ نصف ثمرة فاكهة في بعض الايام .. أنا ﻻ أحس بأي أهمية للخبز و النشويات مطلقا اﻻ انها اطعمة ادمانية و رافعة لسكر الدم بجنون..  أنا آكل 30 جم كربس بوميا من الخضار و آكل حوالي 70 جم بروتين و دهون جيدة كثيرة و فقط عندما فعلت هذا ضبط كولسترولي جدا.. أنا آكل زبد و سمن و كريمة طبيعية. انا ﻻ استعمل  من الزيوت اﻻ زيت جوز الهند و زيت الزيتون و ﻻ استعمل الزيوت المهدرجة او الدهون المتحولة .. انا استخدم سكر طبيعي مثل الزيلتول و الاريثريتول  و الستيفيا. انا اصنع البدائل و زوجتي تتفنن في صنعها. بيتنا كله يأكل كربوهيدرات  قليلة ﻹيماننا بأن هذا هو اﻷكﻻ الصحي. أنا استخدمت الانسولين المخلوط لمدة سنة و كان من المستحيل ضبط السكر به.. فمنعته تماما و بدأت في استخدام السريع  مع  الاكل  و القاعدي مرتين يوميا.. أنا اعرف كل معامﻻتي جيدا.. معامل الكربس و اﻷنسولين المتبقي و معامل التصحيح.. انا امارس رياضة يوم

الكوكرا يا شلام... دي شوكلاتة السمك

  إحدى ليالي صيف الأسكندرية الجميل في الثالثة و النصف صباحاً ، أجلس أنا الصبي ذو الأثنا عشرعاماً بجانب نافذة صالون بيت أبي رحمه الله على الشارع الرئيسي مرهفا السمع و منتظرا خالي الحبيب على أحر من الجمر لنبدأ معاً مغامرة جديدة من مغامراتنا التي لا تُنسى - بيب بيب بيب بيب كركر كركر كركر...صوت كلاكس و كركرة اعرفهما جيداً و أحبهما بل و أعشقهما ، صوت كلاكس و كركرة سيارة خالي الحبيب ، سيارته الفيات 125 البولندي البيضاء االتي كان يصفها لي بالعامية المصرية " ما يغركش شكلها كده يا حمادة ، دي عربيةعضمها ناشف!!". أسمع الكلاكس قبل أن تقترب السيارة من بيتنا بمئات الأمتار. انا كعادتي أيام الصيد خاصة مع خالي، لا أنام الليلة التي قبلها تشوقا للصيد وحبا في صحبتي مع أعز الناس (خالي صلاح) ، و بالطبع أكون جاهزا بعدتي (عدة الصيد) وفي حالة انتظار و لهفة وشوق لفجر يوم الصيد - صوت الكركرة يعلو ويصل خالي أمام بيتي وأنزل أنا جريا متلهفًا لتبدأ رحلتنا معاً ، هذه الرحلة التي تكررت طوال مرحلة صباي وشبابي وصقلت خبرتي في الحياة إبتداءا من سن إثنا عشر سنة إلى سن الشباب، أركب السيارة ثم مباشرة أفتح

المؤشر الجلايسيمي و الحمل الجلايسيمي

المؤشر الجلايسيمي (م ج) و الحمل الجلايسيمي ح ج م ج: هو سرعة رفع طعام ما لسكر الدم مقارنة بالسكر الأبيض أو توست أبيض ح ج: هو أثر طعام ما في سرعة رفع سكر الدم معتمدا علي م ج و عدد جرامات الكربوهيدرات فيه يقول العلماء أن فكرة الحمل الجلايسيمي تقوم علي أن الكمية الصغيرة من الطعام العالي م ج   لها نفس تأثير الكمية الكبيرة من الطعام قليل م ج من حيث سرعة التحول إلي جلوكوز في الدم و يالتالي رفع سكر الدم فمثلا إذا كان طعام ما   م ج   له 100 و به 10 جم كربوهيدرات ، إذن   يكون ح ج 10 في حين لو أن هناك طعام آخر م ج 10 و به 100 جم كربوهيدرات فإن ح ج له يكون 10 أيضا أي أنك إذا أكلت طعام عالي المؤشر الجلايسيمي بكمية صغيرة سيكون الحمل الجلايسيمي للمأكول قليلا و إذا أكلت طعاما ما   م ج   له قليلاً و لكن بكمية كبيرة فسيكون ح ج   له عاليا ح ج 20 أو أكثر يُعد عاليا من 11 إلي 19 يُعد متوسطاً أقل من 10 يعد قليلاً   الفكرة الرئيسية تتلخص في أن هناك أطعمة عالية م ج و لكنها قليلة ح ج لأنها تؤكل بكميات بسيطة جدا مثل السكر مثلا أو الجزر و قد تكون هناك