Skip to main content

هندسة الأنسولين

 
بالعامية المصرية ..سامحوني بس هو تدفق أفكار سريع ...
 
يا جماعة  الخير في حاجة مهمة أوي عايز أشرحها و عايزكم تفهموها و تفكروا فيها و أنا أحب أسميها هندسة الأنسولين أو Insulin Engineering و دي موجودة في كتاب فكر مثل البنكرياس بعد شوية تعديل مني حسب خبرتي مع الأنسولين..ركزوا معاي شوية:

أولا: أنت لا يمكن لا يمكن أبدا أن تضاهي و تماثل شغل البنكرياس الطبيعي و لكنك بتحاول تقرب بس من شغله و لكن كل ما تعتقد إنك ممكن تأكل أنت لو كنت سكري أو تأكل أبنك لو كان سكري 250 جم كربس في اليوم و تقعد تلعب بالأنسولين يمين و شمال و قبل و بعد و فوق و تحت علشان تضبط جرعة الأنسولين ..مش حينفع

أنا مش عارف مع الكربوهيدرات العالية و سندوتشات البطاطس و الكورن فليكس و البرياني  و و و ... حتضبط إيه بالضبط ...عدد جم الكربس (اللي ممكن يبقي غلط) و لا وقت الهضم اللي ممكن يبقي بدري أو متأخر و لا بداية إرتفاع السكر في الدم !!! تبقي إمتي و لا عدد وحدات الأنسولين و لا توقيت الحقن.......

أنا كسكري بأقول لك مش حيحصل و د. برنشتين اللي أنت عرفتوه كويس من كتر كلامي عليه بيقولك مش حيحصل you can not mimic the work of original pancreas و النتيجة ما أراه كل يوم أرقام يا 300 يا  40  لأطفال سكريين غلابة و هو ده اللي بيقوله برنشتين ....مدخل صغير (كربس أقل و بالتالي أنسولين محقون أقل) = خطأ صغير يمكم إصلاحه بسهولة..

طيب إزاي تعرف إنك بتأخد أنسولين كتير شوف:

في كتاب فكر مثل البنكرياس جاري شاينر عامل جدول أنا عملته قبل كده علي شكل اكسيل شيت سميته Insulin requirement  يوريلك  بحسب وزن و درجة نشاط الطفل السكري.. ما هي الحدود القصوي و الدنيا للأنسولين اللي المفروض الطفل يأخده أو السكري البالغ يأخذه.

مثال:

أبنك وزنه 30 كجم و سنه تحت سن البلوغ و نشاطه الرياضي متوسط المفروض يأخد من 0.5 إلي 1 وحدة لكل 1 كجم من الجسم يعني من 15 إلي 30 وحدة أنسولين (كلي يعني نوفو + لانتوس) ...ماشي كده..حسب الجدول في كتاب think like Pancreas By Gary Sheiner.

و المفروض يأخد لانتوس من 0.2 إلي 0.5 وحدة لكل كجم من جسمه (اللي هو 30 كجم) يعني من 6 إلي 15 وحدة لانتوس في اليوم

إزاي بأه تعرف إنك بتأكله كربس كتير :

لو النوفو عنده أعلي من اللانتوس مثلا في الحالة دي بيأخد 20 نوفو و 10 لانتوس يبقي بيأكل كربس كتير و كلما زاد الفرق يبقي بيأكل كربس كتير أوي..

و لو بيأكل كربس أقل حيبقي النوفو أقل من اللانتوس يعني مثلا 12  نوفو و 18 لانتوس و لو الفرق زاد أوي يبقي بيأكل كربس أقل أوي ..

كلما قللت النوفو عن اللانتوس ..مع الوقت اللانتوس حيقل و كمان الأنسولين الكلي حيقل لأن حساسيته حتتحسن و حتتحسن جدا

كمان مثال:

أنا كنت بآخد 50 لانتوس و 35 نوفو لما كنت بآكل حوالي 150 [جم كربس في اليوم ..دلوقت تحت ال 50 جم كربس في اليوم بآخد 29 لانتوس و 8 نوفو....شايفين الفرق الرهيب ..

الأنسولين الكتير ضرر و الله ضرر ...فكروا و كل واحد يقيس نفسه أو أبنه علي مقياس اللانتوس أعلي و لا النوفو أعلي و لو النوفو أعلي قلل الكاربس علشان حساسيتك تتحسن للأنسولين و سكرك يبطل طلوع و نزول و ترحم نفسك أو أبنك من المضاعفات

ما حدش بقي يقول لي طب و النشويات و أعمل إيه هو بيحب كده ..أنا مش قادر أضغط عليه ...إلخ ...ده أختيار و ألتزام و ربنا خلق الكربس في النشويات و في الخضار برضه و البدائل كتير بس أهم حاجة صحة الأولاد علشان نحميهم من المضاعفات..

أنا بأجيب لكم من الآخر مش حتعرف تقلد البنكرياس و إن مش مصدقني راجع أرقام إبنك (أو أرقامك أنت نفسك لو أنت سكري) و هو بيأكل كربس عالي و راجعها بس بعد أسبوع من نظام أقل من 100 كربس في اليوم ..



Comments

Unknown said…
الله ينور عليك
Ahmed Afifi said…
و عليك أ. ويليام
فنون said…
الله يا استاذ احمد معلومات قيمة جدا والله
Unknown said…
جزاك الله خيراً
مقال قيّم حضرة المهندس

Popular posts from this blog

أنا بأعمل إيه...

أنا بأعمل إيه!!؟؟ ناس كتير بتسألني بتضبط سكرك ازاي تحت ال 100 دايما .. اوك أقولكم بإختصار أنا بأعمل ايه: أنا ﻻ آكل أرز او خبز أو مكرونة أو بطاطس أو بقوليات او فاكهة او عصائر طبيعية او غير طبيعية اﻻ نصف ثمرة فاكهة في بعض الايام .. أنا ﻻ أحس بأي أهمية للخبز و النشويات مطلقا اﻻ انها اطعمة ادمانية و رافعة لسكر الدم بجنون..  أنا آكل 30 جم كربس بوميا من الخضار و آكل حوالي 70 جم بروتين و دهون جيدة كثيرة و فقط عندما فعلت هذا ضبط كولسترولي جدا.. أنا آكل زبد و سمن و كريمة طبيعية. انا ﻻ استعمل  من الزيوت اﻻ زيت جوز الهند و زيت الزيتون و ﻻ استعمل الزيوت المهدرجة او الدهون المتحولة .. انا استخدم سكر طبيعي مثل الزيلتول و الاريثريتول  و الستيفيا. انا اصنع البدائل و زوجتي تتفنن في صنعها. بيتنا كله يأكل كربوهيدرات  قليلة ﻹيماننا بأن هذا هو اﻷكﻻ الصحي. أنا استخدمت الانسولين المخلوط لمدة سنة و كان من المستحيل ضبط السكر به.. فمنعته تماما و بدأت في استخدام السريع  مع  الاكل  و القاعدي مرتين يوميا.. أنا اعرف كل معامﻻتي جيدا.. معامل الكربس و اﻷنسولين المتبقي و معامل التصحيح.. انا امارس رياضة يوم

الكوكرا يا شلام... دي شوكلاتة السمك

  إحدى ليالي صيف الأسكندرية الجميل في الثالثة و النصف صباحاً ، أجلس أنا الصبي ذو الأثنا عشرعاماً بجانب نافذة صالون بيت أبي رحمه الله على الشارع الرئيسي مرهفا السمع و منتظرا خالي الحبيب على أحر من الجمر لنبدأ معاً مغامرة جديدة من مغامراتنا التي لا تُنسى - بيب بيب بيب بيب كركر كركر كركر...صوت كلاكس و كركرة اعرفهما جيداً و أحبهما بل و أعشقهما ، صوت كلاكس و كركرة سيارة خالي الحبيب ، سيارته الفيات 125 البولندي البيضاء االتي كان يصفها لي بالعامية المصرية " ما يغركش شكلها كده يا حمادة ، دي عربيةعضمها ناشف!!". أسمع الكلاكس قبل أن تقترب السيارة من بيتنا بمئات الأمتار. انا كعادتي أيام الصيد خاصة مع خالي، لا أنام الليلة التي قبلها تشوقا للصيد وحبا في صحبتي مع أعز الناس (خالي صلاح) ، و بالطبع أكون جاهزا بعدتي (عدة الصيد) وفي حالة انتظار و لهفة وشوق لفجر يوم الصيد - صوت الكركرة يعلو ويصل خالي أمام بيتي وأنزل أنا جريا متلهفًا لتبدأ رحلتنا معاً ، هذه الرحلة التي تكررت طوال مرحلة صباي وشبابي وصقلت خبرتي في الحياة إبتداءا من سن إثنا عشر سنة إلى سن الشباب، أركب السيارة ثم مباشرة أفتح

المؤشر الجلايسيمي و الحمل الجلايسيمي

المؤشر الجلايسيمي (م ج) و الحمل الجلايسيمي ح ج م ج: هو سرعة رفع طعام ما لسكر الدم مقارنة بالسكر الأبيض أو توست أبيض ح ج: هو أثر طعام ما في سرعة رفع سكر الدم معتمدا علي م ج و عدد جرامات الكربوهيدرات فيه يقول العلماء أن فكرة الحمل الجلايسيمي تقوم علي أن الكمية الصغيرة من الطعام العالي م ج   لها نفس تأثير الكمية الكبيرة من الطعام قليل م ج من حيث سرعة التحول إلي جلوكوز في الدم و يالتالي رفع سكر الدم فمثلا إذا كان طعام ما   م ج   له 100 و به 10 جم كربوهيدرات ، إذن   يكون ح ج 10 في حين لو أن هناك طعام آخر م ج 10 و به 100 جم كربوهيدرات فإن ح ج له يكون 10 أيضا أي أنك إذا أكلت طعام عالي المؤشر الجلايسيمي بكمية صغيرة سيكون الحمل الجلايسيمي للمأكول قليلا و إذا أكلت طعاما ما   م ج   له قليلاً و لكن بكمية كبيرة فسيكون ح ج   له عاليا ح ج 20 أو أكثر يُعد عاليا من 11 إلي 19 يُعد متوسطاً أقل من 10 يعد قليلاً   الفكرة الرئيسية تتلخص في أن هناك أطعمة عالية م ج و لكنها قليلة ح ج لأنها تؤكل بكميات بسيطة جدا مثل السكر مثلا أو الجزر و قد تكون هناك