Skip to main content

Why it is impossible to control blood sugar while eating high carbs

As an insulin dependent diabetic who was following the main stream guidelines eating high carbohydrates diet; I found out that it is impossible to control my blood sugar to the required normal bs numbers by eating this way. In fact I repeatedly found that it is way extremely hard to stop the rise in bs after eating fast acting carbs like juices, rice, wheat, pasta, etc.. either it is one, two or three hours after eating.
I tried every possible way to get the required control ... ways like mastering MDI, knowing all factors (IC ratio, correction factor, IOB) Mastering glycemic index and load, mastering timing of injections..but it was really impossible.
The folwing factors will explain to you why:
1. One gm of carbs raise bs of 80 kgm diabetic around 5 mg/dl and a raises a diabetic kid weighs 25 kg around 12 to 15  mg/dl - considering the 80 kg guy; if he  will follow the guidelines and eat around 240 gms of carbs daily ie 70 gms of carbs a meal with 2 snacks 15 gm each... this 70 gms raises his bs 350 mg/dl and that is a flood of glucose equal to 18 spoons of sugar eaten at once and no amount of insulin will catch that magnitude or speed in raising bs.
2. With such amount of carbs any mistake in IC ratio makes a huge mistake that will show in bs measurements after food.
3. If injected early (long time before eat) and food digested late; BS will drop then rise again.
4. If injected late (closer to eating time)  and food digested faster; BS will rise first then hypoglycaemia occurs later.
5. The higher the dose of insulin the higher the uncertainty and the higher the loss in dose units due to immune system attack to big dose as per Dr. Richard Bernstein. The 80 kgs person has a correction factor of about 20. ie one fast acting insulin will lower his bs about 20 mg/dl - for the 70 gms of carbs he requires 70 ÷ 5 = 14 units ... the uncertainty, in this big doses, reachs 30% as per Dr. Bernstein .. ie about 4 units of insulin and that will create 4 x 20 = 80 mg/dl uncertainty in bs expectations ... so if target is 100 mg/dl; that will make bs reading something between 180 and 20 mg/dl!!! And yes this happens a lot.
6. Most diabetics with bad control has Gasteroparasis which means unpredictable digestion pattern and by considering the high carb meal; things gets bad in terms of bs expectations if gasteroparasis exists.
7. If IOB wrongly calculated, you will see problems with bs after eating.
8. According to Dr. Bernstein law of small numbers: the smaller the carbs content in a meal, the smaller the fast acting insulin dose required, the smaller the expected mistake and the easier to fix it.
9. The higher the bs reach, the harder it will come down - as insulin is not working exactly same way when blood sugar rises.  Your body will establish insulin resistance when bs rises because cells try to stop insuling from pushing extra toxic glucose inside them so it makes thier insulin  receptors more resistant to insulin. So when you are 190 and want to get down to 90 - you will definetly use higher correction factor than if you 110 and wants to get it to 90.
It is a simple as this: You can never get a normal bs sugar while eating high carbs even for non diabetics... you do not believe me! ! Fine.  Foeget about measuring your bs 2 hrs after meal and for the next couple of days start measuring your bs 30 min, 45 mins, 1 hr  and 75 mins after eating this kind of food and see by yourself.

Comments

Popular posts from this blog

أنا بأعمل إيه...

أنا بأعمل إيه!!؟؟ ناس كتير بتسألني بتضبط سكرك ازاي تحت ال 100 دايما .. اوك أقولكم بإختصار أنا بأعمل ايه: أنا ﻻ آكل أرز او خبز أو مكرونة أو بطاطس أو بقوليات او فاكهة او عصائر طبيعية او غير طبيعية اﻻ نصف ثمرة فاكهة في بعض الايام .. أنا ﻻ أحس بأي أهمية للخبز و النشويات مطلقا اﻻ انها اطعمة ادمانية و رافعة لسكر الدم بجنون..  أنا آكل 30 جم كربس بوميا من الخضار و آكل حوالي 70 جم بروتين و دهون جيدة كثيرة و فقط عندما فعلت هذا ضبط كولسترولي جدا.. أنا آكل زبد و سمن و كريمة طبيعية. انا ﻻ استعمل  من الزيوت اﻻ زيت جوز الهند و زيت الزيتون و ﻻ استعمل الزيوت المهدرجة او الدهون المتحولة .. انا استخدم سكر طبيعي مثل الزيلتول و الاريثريتول  و الستيفيا. انا اصنع البدائل و زوجتي تتفنن في صنعها. بيتنا كله يأكل كربوهيدرات  قليلة ﻹيماننا بأن هذا هو اﻷكﻻ الصحي. أنا استخدمت الانسولين المخلوط لمدة سنة و كان من المستحيل ضبط السكر به.. فمنعته تماما و بدأت في استخدام السريع  مع  الاكل  و القاعدي مرتين يوميا.. أنا اعرف كل معامﻻتي جيدا.. معامل الكربس و اﻷنسولين المتبقي و معامل التصحيح.. انا امارس رياضة يوم

الكوكرا يا شلام... دي شوكلاتة السمك

  إحدى ليالي صيف الأسكندرية الجميل في الثالثة و النصف صباحاً ، أجلس أنا الصبي ذو الأثنا عشرعاماً بجانب نافذة صالون بيت أبي رحمه الله على الشارع الرئيسي مرهفا السمع و منتظرا خالي الحبيب على أحر من الجمر لنبدأ معاً مغامرة جديدة من مغامراتنا التي لا تُنسى - بيب بيب بيب بيب كركر كركر كركر...صوت كلاكس و كركرة اعرفهما جيداً و أحبهما بل و أعشقهما ، صوت كلاكس و كركرة سيارة خالي الحبيب ، سيارته الفيات 125 البولندي البيضاء االتي كان يصفها لي بالعامية المصرية " ما يغركش شكلها كده يا حمادة ، دي عربيةعضمها ناشف!!". أسمع الكلاكس قبل أن تقترب السيارة من بيتنا بمئات الأمتار. انا كعادتي أيام الصيد خاصة مع خالي، لا أنام الليلة التي قبلها تشوقا للصيد وحبا في صحبتي مع أعز الناس (خالي صلاح) ، و بالطبع أكون جاهزا بعدتي (عدة الصيد) وفي حالة انتظار و لهفة وشوق لفجر يوم الصيد - صوت الكركرة يعلو ويصل خالي أمام بيتي وأنزل أنا جريا متلهفًا لتبدأ رحلتنا معاً ، هذه الرحلة التي تكررت طوال مرحلة صباي وشبابي وصقلت خبرتي في الحياة إبتداءا من سن إثنا عشر سنة إلى سن الشباب، أركب السيارة ثم مباشرة أفتح

المؤشر الجلايسيمي و الحمل الجلايسيمي

المؤشر الجلايسيمي (م ج) و الحمل الجلايسيمي ح ج م ج: هو سرعة رفع طعام ما لسكر الدم مقارنة بالسكر الأبيض أو توست أبيض ح ج: هو أثر طعام ما في سرعة رفع سكر الدم معتمدا علي م ج و عدد جرامات الكربوهيدرات فيه يقول العلماء أن فكرة الحمل الجلايسيمي تقوم علي أن الكمية الصغيرة من الطعام العالي م ج   لها نفس تأثير الكمية الكبيرة من الطعام قليل م ج من حيث سرعة التحول إلي جلوكوز في الدم و يالتالي رفع سكر الدم فمثلا إذا كان طعام ما   م ج   له 100 و به 10 جم كربوهيدرات ، إذن   يكون ح ج 10 في حين لو أن هناك طعام آخر م ج 10 و به 100 جم كربوهيدرات فإن ح ج له يكون 10 أيضا أي أنك إذا أكلت طعام عالي المؤشر الجلايسيمي بكمية صغيرة سيكون الحمل الجلايسيمي للمأكول قليلا و إذا أكلت طعاما ما   م ج   له قليلاً و لكن بكمية كبيرة فسيكون ح ج   له عاليا ح ج 20 أو أكثر يُعد عاليا من 11 إلي 19 يُعد متوسطاً أقل من 10 يعد قليلاً   الفكرة الرئيسية تتلخص في أن هناك أطعمة عالية م ج و لكنها قليلة ح ج لأنها تؤكل بكميات بسيطة جدا مثل السكر مثلا أو الجزر و قد تكون هناك